Förskola
Årskurs F-3
Årskurs 4-6
Handla som privat- eller skolkund
Leverans 1-3 dagar
Mina Sidor

Beta Pedagog

  • Hem
  • Statsbidrag för inköp av litteratur 2024

Statsbidrag för inköp av litteratur 2024

Fantastiska nyheter för läsfrämjandet! Under år 2024 kommer det att vara möjligt för förskolor, förskoleklasser och lågstadieklasser att söka statsbidrag för inköp av tryckta barnböcker! En mycket välkommen satsning, tycker vi på Beta Pedagog. 

Den 19 februari i år gick Utbildningsdepartementet ut med ett pressmeddelande där de meddelade att Regeringen inrättat ett nytt statsbidrag för inköp av skön- och facklitteratur. För att vända den allvarliga trenden med sämre läsförståelse bland barn och unga, har 176 miljoner kronor avsatts för år 2024 – pengar som ska gå till att fylla landets skolbibliotek med lockande böcker. Här nedan har vi sammanställt viktig information om statsbidraget. 

Vem kan söka bidraget?

Ni som kan söka bidraget är kommunala, statliga, fristående och övriga huvudmän för förskolan, förskoleklassen och lågstadiet inom grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan. För att få statsbidraget ska ni under bidragsåret ha avsatt egna medel till inköp av tryckta skönlitterära och facklitterära böcker. 

Vilka böcker gäller bidraget?

Bidraget kan användas till kostnader för inköp av tryckta skönlitterära och facklitterära böcker. Bidraget kan däremot inte användas till inköp av läroböcker. 

Hur och när söker man bidraget?

Ni kan söka bidraget via e-tjänsten på Skolverkets hemsida, mellan 1 september och 1 oktober 2024. Men observera att bidraget är avsatt för inköp som görs under perioden 1 januari–31 december 2024! Det innebär alltså att ni kan använda bidraget till att ersätta kostnader som ni både har haft och väntas ha under det aktuella året. 


Läs mer information om statsbidraget och de villkor som gäller här:
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet
Skolverkets hemsida

   

Lustfyllt lärande
Beta Pedagog

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Mer info