Grattis Anna HanssonFörfattaren Anna Hansson fick ta emot Läromedelsförfattarpriset Lärkan 2019 i kategori Förskola, på Bokmässan i Göteborg. Motiveringen är: Anna Hansson är en produktiv och kreativ författare som vänder sig till elever på både förskola och lågstadium. Hennes material är enkelt, tydligt, informativt och lärande och det har hjälpt många barn att komma igång med läsningen. Anna Hansson är en värdig mottagare av Lärkan 2019 i kategori Förskola.

 

Vid köp av en klassuppsättning böcker (30 st) besöker författaren klassen via Skype. Läs mer här. 

 

I början av januari 2019 kom din hundrade bok ut. Hundra böcker låter otroligt mycket, vad tänker du själv om det?

Hundra böcker låter kanske mycket, men många av dem är väldigt korta, så skulle man räkna ord har jag nog inte kommit upp i mer än två, tre romaner ändå. 

 

Din första bok kom ut år 2012 och nu är du alltså uppe i hundra böcker. Det låter som något slags rekord, vet du om någon annan författare haft högre utgivningstakt?

Jag har fått höra att jag är den som gett ut flest böcker på kortast tid, åtminstone i Sverige, men jag har inte gjort några egna efterforskningar så jag vet inte om det stämmer eller inte.

  

Det verkar som om idéerna aldrig tar slut, var får du din inspiration ifrån?

Jag älskar att skriva om det barn älskar att läsa om, som spöken, monster, mystiska saker och hundar. Hade jag inte tyckt att det var roligt hade jag nog inte kommit på något att skriva om. Sen får jag också väldigt många idéer när jag är ute och träffar barn i skolor och på bibliotek. 

 

Hur gör du för att hålla en hög kvalitet i ditt skrivande, trots att du uppenbarligen håller ett väldigt högt tempo? 

Jag vill säga att det är för att jag vet vad jag gör. Jag har en lärarutbildning och har läst flera kurser i specialpedagogik. Jag jobbade som lärare i tio år innan jag blev författare på heltid, och jag har läst fyra skrivarkurser på folkhögskola (och en halv på Mittuniversitetet) och läst tusentals barnböcker. Dessutom får jag förstås mycket hjälp med att göra böckerna så bra som möjligt från mina förlag. 

  

Din hundrade bok är Monsterhotellet – Frisörbesöket. Kan du berätta något särskilt om den?

Böckerna om Monsterhotellet har en fantastisk illustratör, som heter André Högbom, och jag visste redan när jag skrev den att han skulle kunna göra den sista bilden i boken riktigt galen. Och han lyckades, förstås! Den visar resultatet av varulvarna Ulv och Ylvas besök hos en hundfrisör … Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag fick idén, men jag älskar hundar och försöker klämma in något hundrelaterat i så många böcker jag bara kan.

  

Du har alltså redan hunnit fira hundraboksjubileum i år. Har du något mer spännande på gång, under 2019?

Det som är mest spännande i år tror jag är serien På jakt, som jag skrivit tillsammans med Jennie Elverstig. Den första boken, På jakt efter älg, kom ut i januari, och jag har redan fått höra från många att det här är en bok som saknats på biblioteken. Till hösten kommer del två, På jakt efter björn. Jag hoppas att det här ska bli en lång serie, det finns mycket vilt kvar att jaga!

  

Till sist, när tror du vi får intervjua dig med anledning av din tvåhundrade bok? För du tänker väl inte sluta skriva än på ett tag?

De senaste åren har jag skrivit runt 20 böcker per år, så år 2024 kanske? Om jag inte får slut på idéer, man vet aldrig!